Buildhomedesign
December 14, 2018

Waarom u beter voor LED inbouwspots kiest

Ze zijn geschikt als primaire lichtbron in elke ruimte van uw huis. Doordat ze ingebouwd worden in een wand of plafond, zijn ze naadloos te integreren in om het even welke kamer of interieur. Maar de veelzijdigheid van inbouwspots gaat nog verder! Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, kleuren en wattages, waardoor ze binnen elke interieurstijl passen. Bijvoorbeeld in de hal, waar ze voor veel en centrale verlichting kunnen zorgen. Maar voor in de woonkamer kunnen inbouwspots zorgen voor een andere sfeer. Door een dimmer te gebruiken kan je de sfeer in de zithoek meteen een stuk gezelliger maken.

Je hebt twee soorten verlichtingen, namelijk de kantelbare of verstelbare spot en de inbouwspot met een verdiepte ligging. De eerste variant is uitermate geschikt om een bepaald deel van een kamer te belichten. Op deze manier kan je bepaalde stukken uit je interieur in de kijker zetten, zoals een mooi schilderij. Maar de inbouwspots hebben een tweede functie. De tweede variant, namelijk de verdiepte inbouwspot, kan zorgen voor de juiste sfeer in de gehele kamer, zonder dat je de nadruk legt op een bepaald onderdeel of meubelstuk.

De verlichting die inbouwspots produceert is subtiel en elegant. Hun aanwezigheid in de ruimte is daarbovenop bijna onzichtbaar voor het oog. Er moeten geen armaturen geplaatst worden, wat deze spots zeer gebruiksvriendelijk maakt: geen afstofwerk dus! Daarnaast gaan de spots lang mee, waardoor ze niet zo vaak vervangen hoeven te worden.

Naast de traditionele inbouwspots kan je ook opteren voor goedkope LED lampen. Dit is het duurzame alternatief. Ze zijn iets duurder in aankoop, maar het grote geld spaar je uit op je energiefactuur. Daarboven gaan deze lampen heel lang mee.

Het grootste voordeel van geïntegreerde LED inbouwspots is dat inbouwdiepte extreem laag laag is. Het grootste nadeel is daar in tegen dan weer wel dat áls het spotje het na verloop van tijd wel begeeft, dat de gehele spot vervangen dient te worden. Dus de lamp én het armatuur.

Toch valt er voor geïntegreerde LED-lampen veel te zeggen omdat de spots in principe ‘ (bijna) nooit’ vervangen hoeven te worden. Het onderdeel waarbij in 90% van de gevallen wel een defect blijkt te zitten is de driver van de spot.  De driver van een spot is overigens heel makkelijk te vervangen dankzij het klik-systeem. Mocht er dus een defect aan de driver optreden dan is dit heel makkelijk te verhelpen. Mocht een armatuur defect raken na een X aantal jaar, dan is het lastig exact dezelfde spot weer te kopen, dus wellicht is het verstandig bij aanschaf één of meerdere reserve exemplaren aan te schaffen.

https://www.leds-depot.be/led-armaturen/led-inbouwspots.html