Build home design
Image default
Recreation / Travel

Lamelparket zwevend leggen

Een houten vloer leggen lijkt in eerste instantie moeilijk, maar tegenwoordig wordt dit steeds gemakkelijker door bijvoorbeeld het Thysfloor parket met een kliksysteem. Controleer altijd eerst de vochtigheid van de ondervloer, voor hout mag deze maximaal 8% bedragen, voor cement en beton 2% en voor anhydriet 0,5%. Het is verstandig om een ondervloer met vochtscherm of dampdicht folie aan te brengen tegen optrekkend vocht. De hoeveelheid benodigd parket kan worden uitgerekend met calculators van bouwmarkten. Reken het ruim vanwege kans op kleurverschil bij nabestelling.

Zelf lamelparket leggen

Het parket moet eerst twee dagen op de grond neergelegd worden in de kamer waar het gelegd zal worden. Bekijk eerst goed de combinatie van houtpatronen want eenmaal gelegd is het moeilijk veranderen. De luchtvochtigheid moet bij het leggen tussen de 50% en 70% zijn. Plaats eerst de blokjes om afstand te houden tegen de muur. Let goed op of de muren tegenover elkaar evenwijdig en recht lopen, anders moeten er correcties worden aangebracht. Je kunt het beste beginnen bij de linker muur.

Hoe parket leggen?

Bij lijmen, moet lijm aan worden gebracht in de groef waar de messing van het andere deel in wordt geplaatst. Veeg lijmresten direct weg. Volg voor kliklaminaat de gebruiksaanwijzing. Met hamer en slaghout kun je de delen goed tegen elkaar aan duwen en een aandrijfijzer is handig voor het laatste stuk uit de rij. Dit moet je op maat zagen in de lengte net als vaak de laatste rij planken in de breedte. Meet het goed op. Verwijder na een dag de afstandblokjes.

https://www.parket-winkel.be