Build home design
Image default
Recreation / Travel

Wat is de Xiaomi M365 en waarom zou je deze step kopen?

Bij het merk Xiaomi denk je waarschijnlijk als eerste aan de smartphones, en als tweede … nog meer smartphones? Toch produceert dit Aziatische merk nog veel meer producten, zo kun je een elektrische step kopen waar je niet mee kunt appen maar wel mee zult steppen! De Xiaomi M365 is een populaire e-step met één groot nadeel … je mag er niet mee de openbare weg op! Waarom zou je dan toch een Xiaomi M365 step kopen?

 

Veelzijdig bedrijf

Het is voor Aziatische merken niet apart om allerlei producten te ontwikkelen. Zo maakt Samsung naast smartphones ook wasmachines en zelfs tanks voor het leger. Ook Westerse merken begeven zich op diverse markten. Zo verkoopt Philips niet alleen LED lampen maar ook elektrische tandenborstels. De Xiaomi M365 is ook zo’n product dat je niet direct zou verwachten van deze bekende concurrent in de mobiele telefoon sector. Toch is deze e-step in korte tijd erg populair gevonden, net zoals de ‘rebranded’ Dutchebike GO2 zoals deze in Nederland genoemd wordt. Wordt het tijd om zelf een rit te maken op een elektrische step?

 

Pas op voor de politie!

Nederland loopt soms wat achter op de ontwikkeling van innovatieve voertuigen, en soms lijkt de wetgeving behoorlijk krom te zijn. Denk aan het legaal maken van opvoersets maar het illegaal houden om met een opgevoerde scooter te rijden. Bij een step kopen loop je tegen hetzelfde probleem aan; je mag in Europa inclusief Nederland legaal een Xiaomi M365 kopen, maar je mag er (nog) niet mee rijden op de openbare weg. Op eigen terrein is het geen probleem, maar zodra je op de openbare weg gaat steppen kun je een boete krijgen. Wat maakt deze steps anders dan bijvoorbeeld een Segway die wel de weg op mag?

 

RDW keuring

De RDW moet voertuigen goedkeuren voordat ze in Nederland de openbare weg op mogen. Op zich geen slechte zaak, want je wilt uiteraard dat jouw medeweggebruikers in en op veilige voertuigen rijden. Is een Xiaomi M365 e-step veilig om op te rijden? In principe wel, maar de fabrikant heeft dit model nog niet laten keuren voor gebruik op de openbare weg. We kunnen niet met zekerheid zeggen waarom e-steps anders zijn dan elektrische fietsen of Segways, maar zo is de wet gewoon op dit moment. Je mag dus een elektrisch aangedreven step kopen, maar waar kun je rijden?

 

Rijden op een Xiaomi M365

Laten we voorop stellen dat deze steps heerlijk rijden, lekker snel en wendbaar zijn en jouw mobiliteit flink kunnen verbeteren. Dat je momenteel beperkt bent tot privé terrein (of een boete riskeert) staat daar los van. We zien deze tweewieler daarom steeds vaker opduiken in grote magazijnen, bij bedrijven waar personeel grote afstanden moet afleggen en op grote landgoederen waar lopen te lang duurt of fietsen niet praktisch is. Dat je deze e-step kunt opvouwen tot een handzaam klein formaat is dan mooi meegenomen. Er zit ook verlichting op zodat je ook in de schemer of in het donker veilig kunt steppen. Laden duurt een paar uur, dan kun je weer ongeveer 20 kilometer vooruit.

 

Importeren of hier kopen?

Er is een grijs import kanaal, je kunt deze step kopen van buiten de EU. Daar zijn twee risico’s aan verbonden: Ten eerste bestaat de kans dat de assemblage en de elektronica niet voldoet aan de Europese veiligheidseisen, ten tweede is het mogelijk dat je een goedkope kopie geleverd krijgt die niet volgens de normen van Xiaomi gemaakt zijn. In Nederland kun je een Dutchebike GO2 bestellen, dat is gewoon dezelfde e-step maar dan met een ander merk sticker. Die voldoet zeker aan de Europese standaarden met als kanttekening dat je er nog steeds niet mee mag rijden op de openbare weg.

 

Conclusie

De Xiaomi M365 is een heel fijne step die gemaakt is voor volwassenen die zich snel en flexibel willen voortbewegen. Voor een vriendelijk prijsje kun je heerlijk toeren op deze e-step, zolang je niet op de openbare weg gaat rijden. We hopen dat de regels snel worden aangepast, want dit kan dé oplossing zijn voor studenten en reizigers die dat laatste stukje vanaf het station of de halte willen afleggen.